Motosiklette Buji Değişimi Nasıl olur?
12-12-2021
12:54
Motosikletler için büyük önem taşıyan hatta motorun çalışmasını sağlayan üç önemli şey arasında sayılan bujilerin temizliği çok önemlidir. Bunun farkında olan motosiklet sahiplerinin de motosiklet bakımı sırasında bujileri sık sık kontrol ederek, onların eskiyerek yıpranmasına engel olması gerekir.
Buji Nedir?
Benzinli motorların düzenli olarak çalışmasını sağlayan üç şeyden birisi olan ve iki elektrodu ve porseleni bulunan parçalara buji denir. Bujilerin asli görevleri, yüksek gerilimi ile elektrodları arasında kıvılcım şeklinde atlatması olayıdır.
Buji Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Bujilerin icadı bir asır önceye dayanır. Benzinli motorların çalışması için gerekli olan üç şeyin hava, yakıt ve buji olduğunun anlaşılmasının ardından, yüz yıl kadar önce Robert Bosch’un buluşuna patent almak için başvurması sonrasında kullanılmaya başlamıştır. İlk buji tam bin yıl ömre sahipti. Teknolojinin gelişmesi, bujilerin de gelişmesini sağladı. Günümüzdeki bujiler 25 bin km ömürlere sahip bujilerdir. Bujilerin kullanım süresi değişse de temel fonksiyonları değişmedi. Sadece değişen emisyon ve servis hayatındaki gereksinimler oldu. Bujinin görevleri zamanla çok genişledi. Sıradan bir buji saniyede 100 kez kıvılcım oluştururken, ömrü boyunca ise 20 milyon kıvılcım oluşturuyor.
Bujiler, 1974 yılında teknolojik bir gelişime uğradı. Bu yıldan sonra bujiler motorların emisyon oranlarını azaltabilmek için gelen yeni kanunlarla büyük değişim yaşadı. Kurşunsuz benzin kullanımı ve bujilerin sık değişimi ile beraber küçük hacimli motorların kullanımı daha da talep görmeye başlamıştı. Bu noktada bujinin dizaynını birinci olarak kurşunsuz benzinin sahip olduğu sıcaklık aralığının genişlemesi ve temizleme sıcaklığının düşük yüklerde erişilmesi sağlandı. Böylece yüksek yüklerde fazla ısının önüne geçilmesi engellendi. Bujinin dizaynını ikinci olarak etkileyen ise, bujinin katalitik konvektöre zarar vermesini engelleyebilmek amacıyla yeniden düzenlenmesi idi.
Bujinin Motordaki Fonksiyonu Nedir?
Bujiler, ateşleme enerjisini yanma haznesine taşıyıp, elektrotların arasında oluşan elektrik atlaması ile sıkışmış hava ve yakıt karışımının yanmasını sağlayan aparatlardır.
Sistemde yanmanın ideal olarak oluşabilmesi için bujinin yeri çok önemlidir. Buji, ateşleme haznesine sıkışmış olan hava ve yakıt karışımının her şartta en iyi şekilde ateşleyebileceği ve oluşan diğer faktörlerden etkilenmeyeceği yere yerleştirir.
Bujileri Ne Sıklıkta Değiştirmelidir?
Kullanım şartları ve tipine göre değişiklik gösterse de motosiklet buji, standart olarak 15 bin km sonunda mutlaka değiştirilmesi gerekir.
Bujinin Ömrünü Kısaltan Faktörler Nelerdir?
Bujinin ömrünü kısaltan etkenler şöyledir.
1-Yakıt: Buji ömrünü kısaltan başlıca etken olarak sayılır.
2-Motor sistemindeki ayarların bozukluğu: Motor sistemindeki bu ayar bozukluğuna motorun sürekli olarak zengin karışım ile çalışması örnek verilebilir.
Bujinin Kullanım Süresini Doldurduğu Nasıl Anlaşılır?
Bujilerin kullanım süresini doldurduğu, aracın normalden daha fazla yakıt tüketmeye başlaması ile, tekleme yapmaya başlamışsa, depar atarken zorlanıyorsa, ilk hareket sırasında yavaş kalkış yapıyorsa gibi sorunlar bujinin kullanım hayatının tamamlamasından kaynaklanıyor olabilir.
Bujileri Kendimiz Değiştirebilir Miyiz?
Eskimiş ve yıpranmış bujileri kendimiz değiştirebiliriz. Aşağıdaki aşamaları kullanarak motosiklet buji değişimi işlemini kolayca yapabilirsiniz.
1-Bujiyi değiştirmeden önce basınçlı hava ve fırça kullanılarak buji çevresi temizlenmelidir. Aksi taktirde kir veya yabancı cisimler bujiyi söktüğünüz an silindirin kafasına düşecektir. Bu işlem dikkat edilmesi gereken önemli ve hassas bir noktadır.
2-Buji çok sıkı ise önce biraz gevşetmeli, sonra dişli aralarına girecek şekilde yağ ve pas sökücü damlatılmamalı ve bir süre sonra tamamı sökülmelidir.
3-Yeni buji takılırken, buji ve motorun temas edecek yüzeylerinin temiz olmasına dikkat edilmelidir.
4-Buji sıkılırken, mümkün ise tork anahtarı ile sıkmak gerekir.
5- Buji tam oturana kadar el ile sıkılmalı, daha sonra tork anahtarı ile sıkmak gerekir.
6- Buji değişimi motosiklet sıcakken kesinlikle yapılmaz. Motosiklet soğukken yada, çok sıcak olmadığı zamanda değiştirmeniz gerekir. Aksi halde yuvası diş kapar.
Uzun Paso Ve Kısa Paso Bujilerin Farkları Nelerdir?
Uzun paso ve kısa paso bujilerin görevleri ve performansları arasında fark yoktur. Kullanıldıkları motorların yapısına bağlı olarak uzun veya kısa paso buji kullanılır. Yanlış kullanım ise hasarlara sebep olabilir.
Özel Tip Bujilerin Motor Performansına Katkıları Var Mıdır?
Özel tip bujiler, düşük ısılarda çalışabilmeleri nedeniyle soğuk çalışmalarda iyi performans gösterirler. Kendilerini temizleme ısılarının da düşük olması kirlenme oranlarını düşürür. Yapıları gereği olarak, kayıpları da azdır. Bu farklar buji ömrünü uzattığından, yeterli ve düzgün ateşleme ile yakıt tasarrufu ve gerçek güçte çalışma devamlılığı gibi avantajları da sağlar.