MOTOSİKLETİNİZİ KIŞIN SOĞUKTAN NASIL KORURSUNUZ?

03-12-2021 09:21
MOTOSİKLETİNİZİ KIŞIN SOĞUKTAN NASIL KORURSUNUZ?
Motosikletinizi kışın muhafaza etmek hafife alınmamalıdır. Bir motosiklete yatırım yaptığınızda, düzenli olarak süremediğinizde tüm uygun bakımı yaptığınızdan emin olmak istersiniz.

Motosikletinizi kışa hazırlamak ve mükemmel durumda tutmak için bu adımları atın. Bu motosikleti kışın saklama ipuçları, bir motosikleti garajda, kulübede, açık alanda veya başka bir yerde saklamanız için geçerlidir.

Bu adımlardan bazıları, motosikletinizi ne kadar süreyle saklamanız gerektiğine ve kışın sertliğine bağlı olarak değişecektir. Ayrıca kışın dışarıda-açık alanda bir motosiklet saklamak istiyorsanız ekstra önlemler almanız gerekecektir.

Sezon dışında motosikletinizi evinizin garajında saklamanın bir yolu yoksa, kuru ve dış etkenlerden uzak bir saklama yeri seçmenizi öneririm. Motosikleti kışa hazırlamanın temellerini öğrenmek için okumaya devam edin.

1. TÜM DIŞ YÜZEYLERİ KİR VE KALINTILARDAN TEMIZLEYİN

İlk olarak, motosikletin tüm yüzeylerini iyice temizleyin ve kurulayın. Bu aşama basit bir adım gibi görünse de önemi yeterince anlaşılamayabilir. Yolda olmayacak bir motosikleti temizlemek kulağa gereksiz bir iş gibi geliyor, ancak uzun vadede size zaman ve baş ağrısından tasarruf sağlayacak. Kuruyan böcek, toz veya lekelenme, ancak uzun bir kış boyunca beklediğinde temizlemek daha zor hale gelecektir.

2. TÜM HAREKETLİ PARÇALARIN İYİCE YAĞLANDIĞINDAN EMİN OLUN

Motosikletiniz birkaç aydan daha uzun süre depolanacaksa, istenmeyen nem oluşumunu önlemek için temel iç bileşenleri hafif bir yağ tabakasıyla kapladığınızdan emin olun. Bunu yapmanın bir yolu, bujileri çıkarmak ve ardından deliklere yaklaşık bir çorba kaşığı yağ koymaktır. Motosikleti sehpaya veya orta ayağa kaldırıp motosiklet vitesteyken arka lastiği döndürerek silindir duvarlarını kaplayın. Ardından bujileri geri eklediğinizden emin olun. Genellikle bir motosiklette yağlanan her şey, depolamadan hemen önce yapılmalıdır. Her şeyin soğuk ve kuru kış havasına dayanacak şekilde yeni yağlandığından emin olmak için zinciri, kabloları ve hareketli parçaları kontrol edin.

3. YAKIT DEPOSUNU DOLDURUN VE BİR YAKIT STABİLİZÖRÜ EKLEYİN

Depolama yerinize en yakın benzin istasyonuna uğrayın ve yakıtı doldurun. Tank duvarlarında nemi aşağıda tutmak için dolu bir tank gereklidir. Yakıt doldurulduktan sonra, bir dokunuş daha yapın. Depo dolduktan sonra, bir yakıt stabilizatörü ekleyin ve ardından motosikleti depolama hedefine kısa bir sürüş ile götürün.

Depo yerinde yakıt stabilizatörü eklemeyin. Çünkü bu durumda yakıt stabilizatörünün yakıt sistemine karışması için uygun şansı olmayacaktır. Uzun süreli motosiklet depolaması için bahsetmeye değer bir başka seçenek de yakıt deposunu tamamen boşaltmaktır. Bunu yaparsanız, paslanmayı önlemek için depoyu buğulanan bir yağla kaplamanız gerekecektir. Motosikletinizi altı ay veya daha uzun süre depolamayı planlıyorsanız bu yöntemi tavsiye ederim.

4. YAĞI VE YAĞ FİLTRESİNİ DEĞİŞTİRİN

Depoda duran eski yağ, motor bileşenlerini hızla aşındırabilir. Bu durum bir aydan uzun motosiklet depolaması için ideal değildir. Motosikleti son bir sürüşe çıkardıktan ve yakıtı doldurduktan sonra yağı değiştirin ve filtreyi değiştirin. 

Öncelikle kış kullanımı için olan bir yağ satın alın ve talimatları izleyin.

Hazır eliniz değmişken, özellikle kış motosikletlerinin depolanması için önemli bir adım olan soğutma sıvısı sisteminize uygun miktarda antifriz ekleyin.

5. AKÜYÜ ÇIKARIN VE BİR YAVAŞ ŞARJ CİHAZINA BAĞLAYIN.

Tamamen çıkarabilir veya daha kısa süreli kış depolaması için motosikletin üzerinde saklayabilirsiniz. Bağlı tutmayı tercih ederseniz, şarj etmek için yaklaşık her ay motosikleti çalıştırdığınızdan emin olun.

En uygun yöntem, pili çıkarmak ve sıcaklıkta dalgalanmalar olmayacak tamamen farklı bir yerde saklamaktır. Akünün bağlantısı kesildikten ve elektrotlar temizlendikten sonra, tüm kış boyunca şarj cihazına bağlayın.

6. DÜZLEŞMEYİ ÖNLEMEK İÇİN LASTİKLERİN AĞIRLIĞINI ALIN.

Bir motosikleti depolamanın en iyi yolu, tüm ağırlığın lastiklerden kesilmesidir. Bu ağırlık azaltma, düzensiz lastik aşınmasını veya düzleşmeyi önleyen orta ayak kullanılarak gerçekleştirilebilir. Orta ayak seçenek değilse, motosikleti ön tekerleğin üzerine kaldırmaya çalışın ve arka tekerleğin ağırlığını azaltın. Ön lastiği birkaç haftada bir döndürdüğünüzden emin olun. Tek seçeneğiniz motosikleti yerde bırakmaksa, lastikleri maksimum PSI değerine kadar şişirin. Daha sonra, nemden bir bariyer görevi görmesi için zemini halı veya kontrplakla kaplayın. Son olarak, motosikleti sık sık ileri-geri yaparak lastikleri döndürdüğünüzden emin olun.

7. HAVA EMİŞ VE EGZOZ BORULARINI SUSTURUCU TAPALARIYLA DOLDURUN.

Kemirgenlerin veya haşerelerin içeride kalmasını önlemek için motosikletin herhangi bir açık bölümünü doldurduğunuzdan emin olun. Motosikletinizi dışarıda veya bir ortak alanda depoluyorsanız, bu adım çok önemlidir. Bu amaçla satın alabileceğiniz susturucu kapakları ve benzer ürünler bulabilirsiniz. Bazı insanlar plastik poşet kullanarak da çözüm üretebilirler. İlkbaharda motosikletinizi çalıştırdığınızda bu eşyaları çıkarmayı unutmadığınızdan emin olun!

8. DIŞ YÜZEYLERİ CİLALAYIN VE KALİTELİ BİR MOTOSİKLET BRANDASINA YATIRIM YAPIN.

Tüm bu hazırlık çalışmalarını yaptıktan sonraki son adımlardan biri, motosikleti silmek ve ona iyi bir cila atmaktır. Cila, istenmeyen neme karşı bir bariyer görevi görür ve bu da erken paslanmayı önlemeye yardımcı olur. Nem oluşumunu önlemek için mumla aynı işlevi gören WD-40 gibi bir kaplama ürünü ile açıkta kalan tüm metalleri korumaya alın. Motosikletinize özel olarak tasarlanmış bir motosiklet brandasına yatırım yapmanızı öneririm. Motosikletinizi kışın kapalı ortamda saklasanız bile  tozdan, kemirgenlerden ve istenmeyen darbelerden veya çizilmelerden  korur. Bu branda motosikletin nefes alması için uygun boyutta ve özellikte olmalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.