MOTOSİKLET ZİNCİRİ NASIL TEMİZLENİR VE YAĞLANIR?
İlk önce, bir motosiklet zincirinin nasıl temizleneceğine başlayalım. Motosiklet zincirinizi nasıl yağlayacağınızı arıyorsanız, sekizinci adıma atlayabilirsiniz.
1.ADIM: ZİNCİR TÜRÜNÜZÜ BULUN
Kullandığınız motosiklet zincirinin türü, kiri alma şeklinizi etkileyecektir. Düz bir motosiklet zinciri, aralarında conta bulunmayan metal üzeri metal bağlantılardan oluşur. Bu nedenle düz zincirler, kapalı motosiklet zincirlerine göre daha agresif bir şekilde temizlenebilir.
Sızdırmaz motosiklet zincirleri (O-ring, X-ring veya Z-ring), gresi pim ve burç boşluğunun içinde tutmak (ve yol kirini dışarıda tutmak için) iç bağlantı ile dış bağlantılar arasında lastik bir conta kullanır.Bu tasarım, zincirin ömrünü uzatmaya yardımcı olur ve ayrıca temizlemeye daha nazik bir yaklaşım gerektirir.
2.ADIM: MOTOSİKLETİNİZİ SEHPAYA ALIN
Bir motosiklet zincirinin temizlenmesi ve yağlanması nispeten kolay bir işlemdir. Motosikletinizin orta ayağı varsa veya motosiklet kaldırma sehpanız varsa çok daha kolaydır. Her iki seçenek de arka tekerleğin (ve motosiklet zincirinizin) serbestçe dönmesine izin verir, böylece zincir temizleyicinizin ve zincir yağınızın daha verimli uygulanmasına izin verir.
Yukarıdakilerden hiçbirine sahip değilseniz endişelenmeyin. Motosikletiniz yan ayak açık park halindeyken bir bölümü temizleyin ve ardından sonraki bölüme erişmek için motosikleti hareket ettirin. Diğer bir alternatif, zinciri tamamen çıkarmak ve üzerinde bu şekilde çalışmaktır.
3.ADIM: MOTOSİKLET ZİNCİRİNİ VE ZİNCİR DİŞLİLERİNİ İNCELEYİN
Zincir aşınmasını kontrol edin. Bağlantılar, baskı ve gerilim altında ne kadar ileri geri oynuyor? İyi çalışır durumda olan bir motosiklet zinciri, her birinde minimum farklılıklara izin vermelidir.
Ana bağlantıyı kontrol edin. Bir motosiklet zincirindeki ana bağlantı, iki ucu birbirine birleştirmek için kullanılan bağlantıdır ve çevredeki bağlantılardan biraz farklı görünecektir. Ana bağlantı ister bir klipsle ister üzerinden geçirilmiş perçinlerle sabitlenmiş olsun, bu, ana bağlantının sağlam olduğundan emin olmak için harika bir fırsattır.
Dişlilerinizi de incelemelisiniz. Zincirinizin durumuna ve sürüş tarzınıza bağlı olarak, dişlileriniz birkaç şekilde aşınma gösterme eğiliminde olacaktır. Aşınmış dişlileri kontrol ederken, “köpekbalığı yüzgeçleri” ve keskin dişlere dikkat edin. Dişli dişinin ön kenarı arka taraftan daha fazla aşındığında “köpekbalığı yüzgeçleri” oluşur. Bu, sert hızlanma eğilimi gösteren ve daha yavaş yavaşlayan motosikletlerde (veya çok eski zincirli motosikletlerde) olur.
Genel olarak, motosiklet zincir dişlinizin dişlerinin uçları düz olmalıdır. Keskin hale geldiklerinde, her iki köpekbalığı yüzgecinin, çok sayıda sert frenleme ve vites küçültme ile birleştirilmiş olması nedeniyle, dişli dişinin arka kenarında da aşınmaktadır.
Aşınmış bir dişliye yeni bir zincir takmanın pek bir faydası yoktur, bu nedenle genel bir kural olarak, zincirin ve dişlilerin aynı anda değiştirilmesi gerekir.
4.ADIM: ZİNCİR TEMİZLEYİCİYİ ZİNCİRE PÜSKÜRTÜN
Bu noktada, kiri sökmeye başlamanın zamanı geldi. Zincirdeki mevcut yağı ve kirleri çözmek için gazyağı veya Motul, Ipone vb. markaların zincir temizleyici ürünlerini kullanabilirsiniz. Kendi motosikletlerimde birçok farklı ürünü denedikten sonra etkili ve kullanımı kolay olmasından dolayı IPONE CHAIN CLEANER tercih ediyorum. Zincir boyunca uygularken, elinizi korkak alıştırmayın. Gazyağı ucuzdur, yeni motosiklet zincirleri ucuz değildir. Bu yüzden bolca kullanmaktan çekinmeyin.
5.ADIM: ZİNCİRİ FIRÇALAYIN
Zincir temizleyicinizi uyguladıktan sonra bir müddet bekleyin, yağ ve kir gevşedikten sonra derinlemesine bir temizlik yapmak için motosiklet zinciri fırçası kullanın. Zincirinizin dört kenarından üçünü aynı anda temizlemenize imkan verdiği için motosiklet ürünleri satan herhangi bir mağazada bulabileceğiniz yaygın kullanılan tip fırçayı kullanabilirsiniz. Temiz bir yüzey, motosiklet zincir yağının daha iyi yapışmasını sağlar.
6.ADIM: ZİNCİR TEMİZLEYİCİYİ YENİDEN UYGULAYIN
İşlemin temizleme kısmını bitirmek için motosiklet zincirine seçtiğiniz temizlik maddesini yeniden uygulayın. Zincir kirinin son kalıntılarının da giderildiğinden emin olun.
7.ADIM: MOTOSİKLET ZİNCİRİNİ KURUTUN
Motosiklet zincir yağının zincire yapışması için kuru bir yüzeye uygulanması gerekir. Zinciri tamamen kurutmak için acele etmeyin ve yağlamadan önce tüm zincir temizleyiciyi giderin. Bu süreyi ortalığı temizlemek için bir fırsat olarak da kullanabilirsiniz, çünkü bu noktada ortalık muhtemelen biraz kirlenmiş olacaktır.
8.ADIM: MOTOSİKLET ZİNCİRİNİ YAĞLAYIN
Zincir temiz ve kuru iken, zincir yağını her tarafa eşit olarak uygulayın. Piyasada birçok motosiklet zinciri yağı seçeneği bulabilirsiniz. Kendi motosikletimde birçok ürünü denedikten sonra uzun süre etkili olması ve uygulaması kolay olmasından dolayı IPONE X-TREM CHAIN ROAD kullanmayı tercih ediyorum.
Bir motosiklet zincirini yağlamanın en iyi yolu söz konusu olduğunda, aklınızda bulundurmak isteyeceğiniz düz ve sızdırmaz zincirler arasında birkaç fark vardır. Düz bir zinciri sürekli olarak temiz yağlayıcıyla kaplanmış tutmak, ilerleyen kilometreler boyunca düzgün şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamanın en iyi yoludur.
Öte yandan sızdırmaz zincirlerde, işi O-ringlerin içindeki yağ yapar ve uyguladığınız zincir yağlayıcı, zincirin dışını pastan korumak içindir, böylece onu daha tasarruflu bir şekilde kullanabilirsiniz.
TEMİZLE VE SÜRMEYE GİT
İşte bu kadar. Söylediğim gibi, motosiklet zinciri bakımı oldukça basittir. Motosikletinizdeki zinciri ne sıklıkla temizlemeniz ve yağlamanız gerektiğini görmek için motosikletinizin kullanım kılavuzunu kontrol edin. Tabii ki, ıslak veya kirli koşullarda sürüyorsanız, bunu daha sık yapmak fena bir fikir değildir. Bazı motosiklet sürücüleri yağmurda bir sürüşten hemen sonra, pas oluşmaya başlamadan önce nemi almak için zinciri temizlediklerinden emin olurlar.