Motosiklet Tamiri Ve Bakımı Nasıl yapılır

12-12-2021 11:47
İnsanlar kısa mesafelerde yürümeyi tercih edebilirler. Ancak söz konusu uzun mesafeler olunca, bir taşıta binmeyi isterler. Bu taşıtlar araba, bisiklet, motosiklet ya da toplu taşıma aracı olabilmektedir. Elbette taşıta binme durumu sadece mecburiyetten kaynaklanmaz. Birey zevk duyduğu için araba veya motosiklet kullanmak isteyebilmektedir.
Binek araçlar kullanıldıkça bakıma ihtiyaç duyarlar. Özellikle motosiklet hassas bir bakım gerektirmektedir. Bu sayede aracın ömrü uzamakta ve kişinin güvenliği artmaktadır. Motosikletin parçalarına göre bakımı yapılmaktadır. Aracın bölmeleri dahilinde nasıl bakım yapıldığı anlatılacaktır.
 Akü Bakımı
Kış mevsiminde motosiklet minimum şekilde haftada bir defa çalıştırılmalıdır. Araç çalışmıyorsa; akü çıkartılmalı ve tahta paçasının üzerine yerleştirilmelidir. Bu durumda akü suyu ılık bir yerde muhafaza edilmelidir. Bunu yapma nedeni, akünün uzun müddet çalıştırılmaması sonucu ömrünün kısalmasıdır.
Fren Bakımı Nasıl Yapılır?
Motosiklet uzun müddet yağmur altında ya da sulu bir ortamda bırakılmamalıdır. Çünkü böyle bir durumda aracın metal yüzeyleri korozyona uğrayacağı gibi, fren hidroliğine su sızma ihtimali olur. Eğer frenin tahliye kanalına su sızarsa fren pedalı yumuşamaya başlar. Böyle bir durum gerçekleşirse frenin hazne kapağı açılmalıdır. Hidroliğin olduğu bölmede seri numarası yazmaktadır. Motosikletin seri numarasına göre hidrolik yağı, hazneye konulmalıdır.
Fren bakımı esnasında frene basılmamalı ve hava alıcı subap vidası açılmamalıdır. Fren de yumuşama ve fren hidroliğinde azalma var ise üst hazne kapağı açılıp, yağ eklenebilir. Sistemde bulunan hava ise alt merkezin üzerinde bulunan hava alma sibobu ile yapılır. Fren pedalına basılırken subap gevşetilir ve içerideki havanın çıkması sağlanır. Bunlar doğrultusunda motosiklet bakımı yapılabilmektedir. 
 Amortisör Bakımı
Yağmurlu günlerde motosiklet kullanımının ardından amortisörlerdeki kir ve çamur temizlenmelidir. Temizlenmediği taktirde çamur, yağ keçesini aşındırmaya başlar ve amortisör yağ sızdırır. Dolayısıyla hava şartlarına göre araç özenli bir bakım istemektedir.
 Tel Jantların Bakımı
 Motosiklet 1000 km kullanıldığı zaman tel jantlarının sıkıştırılması gerekmektedir. Bu tellerin sıkıştırılması subap bölmesinin yanından başlamalı ve yine orada sonlandırılmalıdır. Yapılacak olan bu işlem tellerin kopmaması içindir. Aksi taktirde kopan teller kazaya sebebiyet verebilir.
 Hava Filtresi ve Radyatör Bakımı
Aracın sünger filtresi sıvı bir deterjan kullanılarak temizlenir ve kurumaya bırakılır. Kağıt filtreler ise yıkanmaz, temizlenmez. Çok zor şartlarda, bulunamayan veya acil durumlarda hava filtresine hava tutarak temizlenebilir, fakat havanın motora giriş yönünün ters yönüne olacak şekilde temizlenir.
Radyatör bakımında motosikletin su deposundaki su seviyesi kontrol edilmelidir. Eğer su seviyesinde azalma mevcutsa yeteri kadar saf su yahut antifiriz eklenmelidir. Ayrıca radyatör peteklerine bulaşan çamur fırça yardımı ile temizlenmelidir. Yoksa motor hararetlenebilir.
 Egzozun Doğru Kullanımı ve Bakımı
Hatalı bir şekilde kullanıma tabi olan motosikletin egzozu zamanla çürümektedir. Aracın motoru çalıştırıldıktan sonra hemen ardından stop edilmemelidir. Motorun belli bir süre ısınmasına izin verilmelidir.
 Motosiklet İçin Yazlık Bakım Nasıl Olmalı?
Kış aylarında pek kullanılmayan motosikletler yaz mevsiminde sıkı bir biçimde kullanılmaya başlamaktadır. Ancak araç kış boyunca gerektiği kadar çalışmamışsa belli bakım süreçlerinden geçirilmelidir. Yukarıda alt başlıklar halinde sıralanan parça bakımları dahilinde motosiklet yaza hazırlanabilir.
 Motosikletin motor yağı, hava filtresi, lastikleri kontrol edilmelidir. Bakım isteyen parçalar onarılmalıdır. Kış ayları için lastiklere takılan zincirler çıkartılmalıdır. Sinyal, far, kontak anahtarı gibi parçalar da kontrol edilmelidir. Bunun yanında gaz ve debriyaj telinin kontrolü önem taşımaktadır. Söylenen işlemler kapsamında motosiklet yazlık bakım yapılabilmektedir.
Kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir araç olan motosiklet, özen ve bakım gerektirir. Aksi taktirde tamire ihtiyaç duyabilir. Bu nokta motosiklet tamir ve bakımı üstüne bilgi vermek germektedir.
 Motosiklet Tamiri
 Motosiklet kullanan kişilerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Çünkü araç küçük bir arıza yaşadığı halde uygulanan yanlış müdahale büyük problemleri doğurabilmektedir. Eğer aracın aküsü bitmişse başka bir taşıtın motorundan destek alınmalıdır. Ancak destek verecek olan aracın aküsü arızalı motosikletin aküsü ile aynı kapasiteye sahip olmalıdır.
 Motosiklet tamirinde önemli iki kilit parça bulunur. Bunlardan ilki aküdür ve bunun için gerekli bilgiler verilmiştir. Bir diğer parça ise bujilerdir. Aracın motoru fazladan benzin yakıyor ve ateşleme kaçağı yaşanıyorsa bujiler değiştirilmelidir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.