Motosiklet Muayenesi Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir
12-12-2021
13:59
Türkiye’de her araç gibi motosikletlerde muayeneye girerler. Fakat önemli olan motosikletlerin muayeneye girmesi değil, muayeneden geçebilmesidir. Muayeneden geçebilmek için yapmanız gerekenleri sizler için araştırarak sıraladık.
Motosiklet Muayenesi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Motosikleti muayeneye götürmeden önce motosiklette kontrol edilmesi gereken noktalar kontrol edilmeli hatta gerekirse, yetkili kişilerce bu alanlara müdahale dahi yapılmalıdır. Muayene öncesinde şunlar yapılmalıdır.
1-Frenler, ışıklar ve balatalar kontrol edilmelidir. Freni sıkmayan balataya kadar dayanmış bir fren ile muayeneye gidilmemelidir.
2-Farlar ve sinyal lambaları kontrol edilmeli, frene basıldığında arka stop lambası uyarı vermeli ve uzun ile kısa farlar yanmalıdır.
3-Tekerlekler kontrol edilmeli, kabak tekerleklerle muayeneye gidilmemelidir.
4-Motorsikletteki gösterge alanlarına dikkat etmeli, göstergelerin çalışmasına dikkat edilmelidir
5- Motosiklet bakımı yapılarak, eksik parçaları ya da aşırı şekilde hasar görmüş parçalarına bakılarak, bunlar değiştirilmelidir.
Motosiklet Muayenesi Nasıl Yapılır?
Motosikleti muayeneye götürmeden önce mutlaka motosiklet muayenesi randevusu alınması gerekir. Randevu alım aşamaları da şöyle gerçekleşir.
1-Motorsiklet muayenesinde ilk yapılması gereken şey, muayene adresine giriş yaparak, buradan randevu almak. Burada motosiklet için randevu alabilmek için yönlendirilen sayfaya plaka numarasını giriş yapılır. Yapılan giriş sonrasında herhangi bir sorunun olmadığını anlaşıldıktan sonra, bir sonraki adıma geçilir. Burada araç tipi olarak motosiklet seçilir.
2- Bu aşamada, karşımıza bir sayfa daha açılır. Burada, genel muayene alanı seçilerek, son muayene geçerlilik tarihi ve muayene yapmak istenilen yeni tarih girilir. Muayene tarihiniz gecikmişse sizden küçük bir gecikme ücreti alınabilir.
3- Devam ile ilerleyerek, randevu yeri seçilir. Bulunulan ilin seçiminin ardından, çıkan yeşil saatli alanlardan muayene zamanı seçilmelidir.
4-Bu işlemlerin ardından ruhsat bilgileri ve iletişim bilgileri yazılır. Bu bilgilerinde sisteme girilmesi sonrasında motosiklet muayene randevunuz tamamlanmış olur.
5-Aldığınız randevu saatinden 10 veya 15 dakika önce muayene için seçilen adreste bulunması yeterli olacaktır.
Muayeneye Giderken Bunları Yanınıza Mutlaka Alın!
Muayene alanına giderken yanınızda, kilometre bilgisi, ruhsattaki her iki yaprak, sigorta kâğıdı, muayene ücreti ve Kimlik belgesi ya da ehliyeti mutlaka yanınıza alın.
Motosiklet Muayenesinde Motosiklet ’in Nelerine Bakılır?
Motosiklet muayenesinden geçebilmek için birkaç kriterin yerine getirilmiş olması gerekir. Motosiklet muayenesinde şunlara bakılır.
1-Motorsikletin frenlerinin sıkıyor olması kontrol edilir. Işık ve balataları da kontrol edilir.
2- Motosikletin uzun ve kısa farları ile sinyal lambaları kontrol edilir.
3-Tekerlerler kontrol edilir.
4- Motosiklet ön tarafında bulunan göstergede buluna kilometre saati, sinyal ve diğer göstergeleri kontrol edilir.
5- Motosikletin eksik parçaları veya aşırı hasar gören parçaları var mı diye kontrol edilerek muayene tamamlanır.
Motosiklet Muayenesi Ne Kadar Sürer?
Motosiklet muayenesi, en fazla yarım saat sürer. Motosiklette herhangi bir sıkıntı veya sorun yoksa yaklaşık olarak 10 veya 15 dakika da muayene tamamlanabiliyor.
Motosiklet Muayenesinde Dikkat Edilen Diğer Hususlar Nelerdir?
Motorsiklet muayenesinde dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise şöyledir.
1-Trafik Sigortasının olması,
2- Vergi Borcunun olmaması,
3-İstanbul’da yaşıyorsanız OGS kaçak geçiş kaydının olmaması,
4-Ödenmemiş Trafik cezanız olmamalıdır.
5-Yukarıda sayılanlardan biri veya bir kaçında kusur varsa muayene yapılmıyor.
Motosiklet Muayene Süresi Geçerse Ne Olur?
Motosiklet muayene süresi geçerse, trafik polisleri yakaladığı takdirde güncel ceza ücretlerinden ceza yazılır. 1 hafta süre verilerek, muayene yapmanız istenir. Verilen süre içerisinde bir daha trafik polisleri yakalarsa motosikleti bağlar. Muayene süresi geçtiğinde ayrıca ekstra bir ücret daha ödersiniz.
Motosiklet Muayenesi Sonrası Araç Teslim Anılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Muayene sonrasında muayene sonuç raporunu dikkatle dinleyerek, raporla birlikte diğer evrakların tamamını da kontrol ederek teslim alınmalıdır.
Motosiklet Muayenesi Değerlendirmeleri Nasıl Olur?
Muayene sonrasında hazırlanan raporda, motosiklet kusursuz, hafif kusurlu veya emniyetsiz veya ağır kusurlu olarak değerlendirilir.
Motosiklet kusursuz ise, trafik belgesi onaylanarak, hologram yapıştırılır. Bir sonraki muayene tarihi belirlenir.
Motosiklet hafif kusurlu ise, trafik belgesi onaylanır. Hologram yapıştırılarak, bir sonraki muayene tarihi belirlenir.
Motosiklet emniyetsiz veya ağır kusurlu olarak değerlendirilirse, eksiklikler tespit edilir, bu sorunların giderilmesi istenir. Eksiklikler giderilerek, en geç 30 gün içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere ücretsiz tekrar muayene hakkı aynı istasyonda verilir.