Motosiklet Fren Balata Değişimi Nasıl olur

12-12-2021 13:33
Motosiklet Fren Balata Değişimi Nasıl olur
Motosiklet bakımı için neler yapılmalıdır?
      Motosiklet bakımı çok önemlidir. Güvenlik içinde gerekli olan aşağıdaki işlemleri yapmak çok önemlidir. Motosikletlerde akü bakımı çok önemlidir. Motosiklet uzun bir süre çalışmayacaksa yani kış aylarında en az 7 gün içinde bir kez çalıştırılmalıdır. İmkan yoksa akü sökülmeli ve bir tahta üzerine konulmalıdır. Akünün suyu, ılık bir ortamda saklanmalıdır. Uzun süre kullanılmayan akülerin, elektrolit petekleri sertleşir. Ve akülerin ömrü kısalır. Akü suyu seviyesi ise alt ve üst sınır çizgisi ortasında olmalıdır. Saf su ilave yapılabilir.
 
Motosikletlerde Zincir Bakımı ve Zincir Ayarlanması Önemlidir
 
Motosikletlerde zincir bakımı ve ayarlanması da önemlidir. Zincirin esneme payı 2,5 ile 3 santimetre olacak şekilde ayarlanmalıdır. Zincir boşluğu gevşek bırakılırsa,100 veya 200 km sorun çıkarmasa bile daha sonraları mutlaka zincir atabilir. Zincir çok gergin ise de zincir kopabilir veya aşınarak ses yapar.
 
Motosiklet Amortisöründeki Çamur Mutlaka Temizlenmeli!
 
Yağmurlu havalardaki kullanımın ardından motosiklet amortisörlerdeki çamurun mutlaka temizlenmesi gerekir. Temizlenmezse bu çamur içeri girebilir. Bu durumda yağ keçesini aşınarak, yağ kaçırmaya başlar. Amortisörlerinde körük olan motorlar bu durumdan korunur. Zamanla bu tozlar da hassas mili zımpara gibi zedeleyerek, burçları bozar.
 
Motosiklette Rölanti Ayarı Önemlidir
 
Motosikletlerde rölanti ayarı da önemli bir konudur. Tek silindirli motosikletlerde dakikada 800 ile 1100 devir iken 4 silindirli motorlarda 1000 ile 1200 devir olması gerekir. Rölanti ayarı, karbüratörün gaz telleri kollarının arasında bulunur. Tornavida ağızlı ile veya elle çevrilecek şekildedir. Saat yönünde yükselir, tersi yönde düşer. Rölanti ayarının orta seviyesi ayarlanmalıdır.
 
Motosiklette Hava Filtresi Değişimi Mutlaka Yapılmalı
 
Motosiklette hava filtresi, kullanılan yolun durumuna bağlı olarak yol tozlu ise 500 ile 1000 km, normal şartlarda 5000 km bir temizlenmelidir. Hava filtresi sünger filtre ise deterjanla temizlenip on numara makine yağıyla yağlanmalıdır. Yağ sıkılıp yuvasına takılmalıdır. Bu filtre temizlenmezse, benzini çok yakar ve yüksek devirlerde kesiklik yaşanır.
 
Motosiklet Radyatör Bakımı Yedek Su Deposunun Kontrolü İle Başlar
 
Motosiklette radyatör bakımı, yedek su deposunun kontrolü yapılmasıyla başlar. Eksik ise saf su eklenir.1000 km’de bir kontrol edilmelidir. Radyatör petekleri fırçayla temizlenmelidir. Yoksa motor hararet yapar.
 
Motosiklette Egzoz Çürümelerine Dikkat!
 
Motosikletlerde egzoz bakımında, egzozda oluşan çürümelere bakılır. Motoru çalıştırıp tam ısınmadan stop etme durumunda egzozdaki buhar suya dönüşmesi ve bu su egzozda çürümeye neden olur. Motor ısınmadan stop etmemek gerekir.
 
Motosiklette Elektrik Aksamları Tozdan Korunmalı
 
Motosikletlerde elektrik aksamları konusunda tozdan korumak önemlidir. Anti- korozyon spreylerle aksamları koruma altına almalıdır.
 
Motosiklet Bakımında Orijinal Yedek Parça Kullanılmalıdır
 
Motosiklette Fren Balata Değişimi Nasıl Yapılır?
 
Motosikletlerde fren balatalarının azalması, motosiklet fren balata değişimi için zamanın geldiğini hatırlatır. Fren balatalarının azalıp ömürlerinin bitmesine karşı, sürpriz tehlikelere karşı önlem alma ve biten balatanın diski bozmasına mani olma anlamında önemlidir.
 
Motosiklette kullanılan balatanın ömrü hakkında bilginiz yoksa sık sık balatayı incelemek ve motosiklet balata değişimi işlemini de balata bitmeye yakın yaparsanız balatanın ne kadar ömrünün olduğunu da anlamış olursunuz.
 
1-Motosikletlerde fren balata değişiminde ilk aşama, balataları tutan pimleri sökmektir. Alyen anahtar yardımıyla bu somunlar sökülür. Somunlar yüksek torkta sıkılmış olabilir ve uzun zamandır sökülmedi ise sökerken zorlanabilirsiniz. Bunun en basit kolu sökeceğiniz civatanın üzerine çekiç yardımı ile araca zarar vermeden bir kez kuvvetlice sıkmanız, civatanın kolay sökülmesini sağlayacaktır. 
 
2- Kullanılan alyen anahtar yardımıyla kontra somun altındaki vidalı pimlerde sökülür. 
 
3-Fren Balata sistemi merkezini tutan iki adet somun da sökülüp çıkarılır.
 
4- Sökülen eski fren balataları yerine yeni balataları takmak için fren merkezinde yer açmak gerekir. Fren kliper pistonları geri itilerek yer açılır. Bu şekilde yeni ölçüdeki balataya uygun alan açılmış olur. Bu işlem çok dikkat gerektirir.
 
5-Önce ön tarafa yeni balatanın birisi koyulur. Fren merkezi yerine yerleştirilir. Daha sonra diğer balata yerine yerleştirilerek, balata pimleri yerine vidalanır. Pimlerin ardından, kontra somun ve fren merkez somunları da takılır.
 
6- Yapılan sıkım işleminin ardından işlem tamamlanmış olur fakat fren hidroliğinde oluşabilecek havanın da alınması gerekir.
 
7- Fren hidrolik hortumu, civatası, hortum ek yerleri mutlaka balata montaj işlemi bittikten sonra kontrol edilmelidir. Unutulmamalıdır ki motosikletin fren aksamı en önemli noktalarından birisidir. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.