Honda Pcx Yağ Değişimi Aşamaları
06-12-2021
21:01
Yağ değişimi her motosiklette farklı olabilir. Honda pcx yağ değişimi konusu da bu kategoride farklı özelliklere sahiptir. Yağ, motosikletlerde motorun en iyi şekilde korunmasını sağlar.
Motor yağı eskidiği zaman motor istenilen performansta çalışmaz. Bu nedenle motor yağının değiştirilmesi gerekir. Motor yağı, motor mekanizmasında yer alan parçaların birbirine sürtünmesini engeller. Yağ bittiği zaman parçalar birbirine sürter ve bu durumda motorun yanması içten bile değildir. Honda pcx bakım işlemlerinde bu konuya dikkat etmek gerekir.
Honda PCX Yağ Değişim İşlemi
Yağ değişim işlemi öncesinde motosiklet çalıştırılır ve ısınması sağlanır. Motorun ısınması ile birlikte motor parçalarına yapışmış olan yağlar da erir ve aşağı doğru akar. Egzozdan sıcak duman gelmesi ile birlikte motor ısınmış olur. Motor ısınmadan yağın boşaltılması durumunda yağ yeteri kadar boşalmamış olur.
Yağ Değişimi Kaç Kilometrede Yapılır?
Motosikletin yağ tahliyesi alt kısımda yer alıyor. Tahliye vidası gevşetilerek tahliye işlemi yapılır. Yağ değişiminin mutlak surette 2000 kilometre de bir yapılması gerekir. Her ne kadar kullanım kılavuzunda 400 kilometre yazsa da 2000 kilometrede yağ değişimi motor için faydalıdır. 2000 kilometrede boşalan yağ simsiyah olur ve içerisinde metal kalıntılar bulunur.
Önce Yağ Boşaltılır
Motosikletin alt kısmında yer alan tabanın gevşetilmesi ile birlikte değişmesi gereken yağ bir kaba aktarılır. Alt kısımda ısınan motordan akan yağın tamamen boşalması için motoru yağın akan tarafına yatırılması gerekir. Yatırma işleminde dikkat etmek gerekir. Motorun ayakları üzerinde motor yağının aktığı tarafa yatırılır ve motorun diğer kısmında kalan yağ boşaltılmış olur.
Motor yağının içerisinde yer alan pislikler motoru yıpratır ve motor kısmının ömrünü azaltır. Bu nedenle yağ değişimi sonrasında alt kısımdaki tapa pulu ile birlikte takılır. Tapanın içindeki pul sızıntıyı önler ve yağın güvenli bir şekilde kullanımını sağlar.
Süzgeç Sökümü ve Tekrar Montajı
Ayak kısmına yakın yağ süzgeci sökülür. Sökme işlemi öncesinde tıpanın üstünde yer alan hortum çıkarılır. Yağ, süzgeç ve yay birbirinden ayrılır. Fren, balata temizleme sprey ile yağ tıpası, süzgeç ve yay temizlenir. Temizleme işlemi sonrasında parçalar kurumaya bırakılır. Parçalar kurumadan takılırsa yağı bozma ihtimali vardır. Temizlik işlemi sonrası parçaların kuruması, yağın temizlenmesini sağlar.
Tıpa, tapanın içine yay, yayın içine ise süzgeç takılır. Daha sonra süzgeç yerine monte edilir. Monte etme işleminde parçalar eksik olmamalıdır ve doğru yöntemle tıpanın kapatılması gerekir.
Yağ Ekleme İşlemi
Tıpanın montajlanmasının ardından motor yağı ekleme işlemine geçilmektedir. Motul 10 w 40 1 litre yağ eklenir. Ancak ekleme işlemi 800 ml kadar olmalıdır. Yağ çubuğunda 0,80 litre ibaresi bulunur. Bu demektir ki 800 ml'den fazla yağ eklenmez. Fazla yağın motora her hangi bir artısı yoktur. En doğrusu 800 ml yağ eklemektir.
Yağ boşaltma kısmına yerleştirilen bir huni yardımı ile yağ ekleme işlemi yapılır. Ekleme işlemi öncesinde huninin yeri sağlamlaştırılır. Huninin üzerinden yağ eklerken yağın alttan akmamasına özen göstermek gerekir. Dökme işleminde dikkatli olunmalıdır. Huni üzerinden dökerken yağ bidonu yavaş yavaş çevrilmelidir. Birden bidonun devrilmesi taşmaya neden olabilir.
Huninin ucuna eklenen hortum yağ girişine tam olarak oturmalıdır. Huni ucundaki hortum dışarıda kalırsa bütün yağı dışarı boşaltabilirsiniz. Bu nedenle huni yerleştirme işlemine dikkat edilmesi gerekir. Yağ eklendikten sonra motor bir süre yerinde çalıştırılmalıdır. Yerinde çalıştırma işlemi, motor yağının her bir noktaya ulaşmasında önemli rol oynar. 15 dakika kadar çalışan motosiklet daha sonra normal bir şekilde kullanılabilir. Motorun performansı doğru zamanda doğru yağın kullanılmasına bağlıdır.