HANGİ MOTOR YAĞINI KULLANMALIYIZ?
MOTOR YAĞI NEDİR?
Motor yağı, içten yanmalı motorlarda motor içindeki hareketli parçaların içinde bulundukları haznelere sürtünmeden dolayı oluşabilecek hasarların önüne geçmek için motor içine konulan ve madeni, yarı sentetik ve sentetik olarak üç türü bulunan sıvı bir bileşiktir.
Motor yağı sayesinde motor içindeki pistonlar ve segmanların, içinde bulundukları yataklarda sürtünme oranını minimum düzeyde tutarak söz konusu parçaların zarar görmesine mani olurlar. Bunun yanında sürtünme kaynaklı ısınmaları da ısı transfer özelliği sayesinde parçalardan uzaklaştırarak ısı kaynaklı sorunlarında önüne geçerler.
KAÇ TÜR MOTOR YAĞI VARDIR?
Tamamen petrol sentezi neticesinde petrolden elde edilen “Madeni Yağlar”, tamamen laboratuvar ortamında kimyasal olarak elde edilen “Sentetik Yağlar” ve bu ikisinin karışımı olan “Yarı Sentetik Yağlar” olarak üç sınıfa ayrılırlar.
MADENİ YAĞLAR
Madeni yağlar, petrol damıtması neticesinde ve bazı kimyasal sentezler yolu ile edilen düzensiz molekül yapısına sahip yağlardır.
Düzensiz molekül yapısını anlamamız için kısaca molekül nedir bunu açıklamakta yarar görüyorum. Bilindiği gibi cansız varlıkları yani maddeleri oluşturan en küçük yapı taşları atomlardır. Aynı cins atomlar veya farklı cins atomlar bir araya geldiklerinde molekülleri oluştururlar.
Buna verilebilecek en güzel örnek su molekülüdür. Hidrojen ve oksijen atomları doğada gaz halinde bulunurlar. Ancak 2 hidrojen ve 1 oksijen atomu bir araya geldiklerinde su molekülü, bunlardan milyarlarcası bir araya geldiğinde ise bir yudum su oluşur. İnsan gözü bu moleküleri göremez.
Düzensiz molekül meselesine dönecek olursak bunu açıklamanın en kolay yolu karışık kuruyemiş örneğini vermektir. Nasıl ki karışık kuruyemiş içindeki yemişler birbirlerinden farklı ebat ve şekillerde ise, madeni yağ molekülleri de aynı şekilde farklı ebat ve şekillerdedir. Bunun etkilerini yazının ilerleyen kısımlarında göreceğiz.
SENTETİK YAĞLAR
Sentetik yağlar, tamamen laboratuvar ortamında, çeşitli kimyasalların bir araya getirilmesi neticesinde elde edilen ve petrol türevi olan madeni yağ benzeri, düzenli molekül yapısına sahip kimyasal bileşiklerdir.
Düzenli molekül yapısına örnek olarak yukarıda verilen karışık kuruyemiş örneğini bu sefer tek tip bir kuruyemiş olarak düşünebilirsiniz. Sentetik yağlarda tüm moleküller aynı ebat ve şekildedir.
YARI SENTETİK YAĞLAR
Yarı sentetik yağlar, yukarıda anlatılan madeni ve sentetik yağların belli oranlarda karıştırılarak elde edildiği kısmen düzensiz molekül yapısına sahip yağlardır.
MADENİ YAĞ VE SENTETİK YAĞ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Madeni yağlar düzensiz molekül yapıları nedeni ile yağlaması gereken parçalara tam olarak temas edemez. Bu temas edememe durumundan dolayı parçaların bazı kısımları tam olarak yağlanırken bazı kısımları tam olarak yağlanamaz ve başarılı bir yağlama söz konusu olamaz.
Aynı durum ısı transferi için de geçerlidir. Parçaların bazı kısımları ısıyı iyi iletirken bazı kısımları olması gerektiğinden daha fazla ısınır. Kısmen de olsa bu olumsuz durumlar yarı sentetik yağlar için de geçerlidir.
Ancak sentetik yağlar, eşit yapıdaki molekülleri sayesinde yağlanması gereken parçalara eşit miktarda tutunur ve yukarıda bahsedilen olumsuz durumlar meydana gelmez.
MOTOSİKLET KULLANICISI OLARAK HANGİ YAĞI KULLANMALIYIZ?
Bilindiği gibi motosiklet motorları bir çok araba motoruna göre daha yüksek devirde çalışmaktadır. Bu nedenle motosiklet bakım aralıkları 5000-6000 km’de bir yapılmaktadır. Bu yüksek devirde çalışma durumu, motor yağını da elbette çok önemli kılmaktadır.
Bu nedenden ötürü sentetik yağları, özellikle motosiklet için üretilmiş olan sentetik yağları tercih etmek durumundayız.
Yüksek devir, daha fazla sürtünme ve daha fazla ısı anlamına gelmektedir. Bu noktada motor yağı, yağlaması gereken parçalara tam olarak tutunmalı, oluşan ısıyı hızlıca parçalardan uzaklaştırmalı, yağ ısındıkça akışkanlığını minimum düzeyde kaybetmelidir.
Akışkanlık, özellikle motosiklet motorları için çok önemlidir. Fazla kıvamlı bir yağın ısınana kadar geçen sürede, yağlama eylemini tam olarak gerçekleştirmesi söz konusu değildir. Bundan dolayı motosiklet için üretilen motor yağları diğer yağlara göre akışkanlığı ve yüksek devirin getirdiği ısı transfer özelliği farklıdır.
Bir motosiklet kullanıcısı olarak kesinlikle sadece motosikletinize uygun olan akışkanlık ve ısı derecesine sahip sentetik motor yağlarını kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.