Motosiklet Temel Bakımı

13-12-2021 22:43
Motosiklet Temel Bakımı
Motosikletler söz konusu olduğunda, küçük bir kendin yap bakımı, paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir ve güvende olmanıza yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda sizin kendinize olan güveninizi de arttıracaktır.
 
Uygulamada, aşağıda listelenecek görevlerin her birinin gereksinimleri motosikletinize bağlı olarak değişebilir. Filtrelerin yerleri ve bunlara erişmek için hangi parçaları çıkarmanız gerektiği gibi konular motosiklet sürücüsünün kontrol edebileceği noktalar. Motosiklet bakımı için önce kullanıcı el kitabına başvurun. Çünkü çeşitli sıvıların uygun miktarları, türleri ve bunların değiştirilmesi için uygun zaman aralıkları gibi bilgiler orada sağlanacaktır.
 
Aşağıda motosiklet bakımı için kesinlikle dikkat edilmesi gereken maddeler sıralanacaktır.
 
Yağı Değiştirin
 
Motorunuzun düzgün çalışmasını sağlamak için, birkaç bin km sonra yağı değiştirmeniz gerekecektir ki ne sıklıkta olduğunu öğrenmek için aracınızın kullanıcı el kitabına bakmalısınız. Başlamadan öce sadece ısıtmak için motosikletinizi yaklaşık beş dakika kullanın. Böylece yağın viskozitesi düşer ve yağ daha kolay tahliye olur. Sonra motosiklet dik dururken, tahliye tıpasını ve yağ doldurma tıpasını çıkararak yağın bir tahliye tavasına çıkmasını sağlamalısınız. Ayrıca, yağ filtresini de çıkarın. Bu işlemde ortalık batabilir o yüzden önleminizi alüminyum folyo gibi bir madde ile alabilirsiniz.
 
Yağ tahliye edildikten sonra, yeni bir yağ filtresi takın, çıkardığınız tüm parçaları geri takın ve huni yardımı ile yeniden yağ doldurun. Bu yağ sizin motosikletinize uygun türde ve miktarda olmalı.
 
Hava Filtresini Değiştirin
Çeşitli pislik ve kalıntıları dışarıda tutan motosikletinizin hava filtresi tıkalı ve kirliyse, motosikletinizin performansı düşecektir. Hava filtresini değiştirmek zor olmasa da zaman alıcı olabiliyor. Çünkü motorunuza bağlı olarak hava filtresi, bazen kolayca erişilebilir bir yerde iken bazen de ulaşmak için bir sürü parça çıkarmanızı gerektirebilir. Hava kutusuna ulaştıktan sonra sadece hava filtresini çıkarıp değiştirmek kalıyor. Ardından çıkardığınız her şeyi yeniden takmalısınız.
 
Lastik Basıncını Koruyun
 
Bir lastiğin basıncını kontrol etmek için; tekerleğin içindeki supap sapını bulun, kapağı çıkarın ve supap sapına bir hava basıncı göstergeci bastırın. Basıncı olması gereken, lastiğin yan duvarına yazılı değer ile karşılaştırın. Ona göre hava basıp azaltabilirsiniz. İşlem tamamlandığında supabı geri takmayı unutmayın.
 
Soğutucuyu Değiştirin
 
Motorunuzun aşırı ısınmasını, donmasını veya aşınmasını önleyen soğutucuyu değiştirme zamanı geldiyse, soğutucu tahliye cıvatasına erişmek için gerekli tüm malzemeleri çıkarın. Sonrasında motorun altına bir tahliye tavası yerleştirin ve cıvatayı çıkarın. Her şeyin tahliye olduğundan emin olmak için radyatör kapağını çıkarıp bakabilirsiniz. İşlem tamamlandığında tahliye cıvatasını tekrar takın.
 
Kılavuzunuzda belirtilen uygun miktarda soğutma sıvısı ile doldurmak için bir huni kullanmalısınız. Bundan sonra radyatör kapağını tekrar takın ve çıkardığınız tüm diğer malzemeleri sırasıyla yeniden monte edin. Motoru çalıştırın birkaç dakika ısınmasına izin verin. Motor soğuduktan sonra, radyatör kapağını çıkarın ve soğutma suyu seviyesini kontrol edin.
 
Zinciri Temiz Tutun
 
Bugünlerde çoğu zincir eski tip mühürsüz zincirlere göre daha az temizlik gerektirirler. Zinciri özellikle kirlendiğinde veya kullanım kılavuzunuzun önerdiği kilometrede temizlemek yeterli olacaktır. Bunu yapmak istediğinizde, motosikletinizin arka tekerleğini kaldırın ve vitesi boşa alarak zincirin hareketini kolaylaştırın. Zincirden kum ve kir almak için yumuşak kıllı bir fırça kullanabilirsiniz. Zinciri yağlamak için ise özel olarak üretilmiş zincir yağını uygulamalısınız. Buradaki püf nokta zinciri eşit şekilde yağlamaktır. Zinciri yağladıktan sonra beş dakika bekleyip sonra fazla yağı bir kağıt havluyla silin.
 
Hazır bu kısımla ilgilenirken, zincirin bir de dişli ile arasındaki boşluğun kontrolünü yapabilirsiniz. Bir tornavidanın ucunun bu ikisinin arasına girip girmediğine bakarak bunu anlayabilirsiniz. Eğer boşluk varsa ya zincir uzamıştır ya da dişlilerde bozulma mevcuttur.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.